13 januari 2017

Het geheim van de Denen

Gelukkig zijn wie wil dat nu niet? Er wordt steeds meer over geschreven en wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Jaarlijks brengt de VN een World Happiness Ranking uit waarbij Denemarken jaar na jaar op nummer 1 staat en Nederland een 7de plaats inneemt.

Gelukkige Denen

Op de vraag waarom hij en zijn landgenoten steeds goed scoren in geluksonderzoeken, zegt Meik Wiking (38) – naast schrijver ook CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen en raadgever van de Deense regering:

Dankzij hoge belastingen ontstaat er een verzorgingsstaat met gratis universitair onderwijs, uitgebreid sociaal vangnet en uitstekende gezondheidszorg die het risico voor burgers om ongelooflijk ongelukkig te worden minimaliseert. Het is dus niet zo dat Mads Modaal dagelijks door het leven huppelt: het gemiddelde geluksgevoel van de Denen stijgt omdat er minder pechvogels rondfladderen.

Hygge

Maar wat is nu het geheim van de gelukkige Denen. De zomer is hun favoriete dag (!) van het jaar, ze betalen nóg meer belastingen dan wij en wie er een biertje bestelt, is al snel 6 euro armer. En tóch staan ze bovenaan de ranking! Dit komt door toepassing van ‘hygge’ (spreek uit als ‘huuge’): de kunst om geluk te vinden in de kleine dingen. Een woord dat de Denen voortdurend gebruiken, maar zelf nauwelijks kunnen uitleggen. Het is een variant op onze gezelligheid, die daarmee ook weer aan kracht wint.

 

Tips voor snel geluk

Een paar ideetjes om je al snel gelukkiger te voelen.

  • Zorg voor sfeer: dim het licht.
  • Blijf in het nu: zet je telefoon uit.
  • Geniet: koffie, chocolade, koekjes, taart, snoep.
  • Wij boven mij: doe karweitjes samen en laat elkaar uitpraten.
  • Dankbaarheid: besef dat je het goed hebt.
  • Schep niet op: we vinden je toch al aardig.
  • Maak het jezelf gemakkelijk: rust even uit, ontspan.
  • Haal leuke herinneringen op: over politiek hebben we het wel een andere keer.
  • Voel je geborgen: je bent bij jouw stam. Hier voel je je rustig en veilig.

In een volgend artikel zal ik de link leggen met werkgeluk en zakelijk succes. voor nu veel succes met het gelukkiger worden!

LEES OOK:

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/a/3/1/vonkers.nl/httpd.www/wordpress/wp-includes/formatting.php on line 2675

Vonker aan het woord: Kees Verschoor

VONKER AAN HET WOORD: KEES VERSCHOOR De zomer is in full swing! En omdat er niets gaat boven fijn leesvoer in de zomermaanden, geven we dit keer Vonker Kees Verschoor het woord. En dat is zeker niet voor niets. Kees heeft als Vonker naast een ondernemende carrière namelijk het boek Mutual Sustainability geschreven. En heb jij nou

Must reads: 5 x Boeken over teamwork

summer reads: 5 x boeken over teamwork Na onze blog over podcasts die je deze zomer níet mag missen, kon een editie over boeken natuurlijk niet ontbreken. Want – eerlijk is eerlijk – er gaat op vakantie niets boven het lezen van een goed (e-)boek. En hoewel jezelf verliezen in een meeslepende roman wellicht jouw